Nuțu Cămătaru, adus la DIICOT pentru a fi audiat

Nuțu Cămătaru, adus la DIICOT pentru a fi audiat
Publicat: 22/02/2013, 20:02
Actualizat: 31/01/2019, 21:31

Ion Balint, cunoscut ca Nuțu Cămătaru, a fost adus la DIICOT pentru a fi audiat în dosarul privind conflictele violente stradale, după ce s-a încheiat percheziția la locuința sa, unde au fost găsite mașini de lux, la domiciliile altor suspecți fiind găsite arme, droguri și sume importante de bani.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au emis mai multe ordonanțe de reținere în ancheta privind destructurarea grupărilor „Cămătarilor” și „Sportivilor”, în care sunt cercetate 67 de persoane.

Anchetatorii au făcut 115 percheziții vineri, în urma cărora mai multe persoane au fost ridicate și aduse la audieri, între acestea fiind și Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, care nu a fost încă reținut în baza vreunei ordonanțe.

Șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Codruț Olaru, a afirmat că în urma perchezițiilor la membrii grupărilor „Sportivilor” și Cămătarilor” au fost confiscate arme, droguri și sume mari de bani, acțiunea de vineri fiind cea mai amplă din București.

Șeful DIICOT Olaru a declarat că anchetatorii au procedat distinct, față de alte cazuri, în ancheta privind grupările „Cămătarilor” și „Sportivilor” în sensul că documentarea s-a făcut pe mai multe rețele, destructurarea la fel, asigurându-se astfel operativitatea acțiunii și siguranța terților.

Procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Codruț Olaru, a afirmat, vineri, la bilanțul activității DIICOT pe 2012, că în cazul destructurării grupării „Sportivilor” și „Cămătarilor” s-a procedat „într-o manieră nouă”, în sensul că nu a mai fost documentată informativ operativ activitatea unei singure grupări, ci a mai multor grupări odată.

Sursa citată a arătat că în acest fel s-a asigurat operativitatea mai bună a anchetei, precum și siguranța terțelor persoane implicate sau cine ar putea avea de suferit de pe urma acțiunilor de destructurare.

„Maniera în care DIICOT, împreună cu Poliția Română și serviciile de profil, a acționat în această cauză cred că este una nouă și sper cu timpul să devină o practică, în sensul că nu s-au mai preferat documentarea investigativ-operativă doar a unei grupări infracționale, ci s-a preferat să se lucreze pe cele mai importante grupări de pe municipiul București cu două avantaje majore. În primul rând se asigură în această modalitate scoaterea din mediul infracțional a două grupări de renume, care atrag după ele un nivel ridicat al infracționalității, și, pe de altă parte, în egală măsură, cred că asigură un minim de riscuri pentru persoanele ce nu sunt agrenate, terțele persoane, persoane ce nu fac parte din astfel de grupări infracționale și care la un moment dat nefericit se pot afla într-un loc public, locul public fiind de altfel locul ales de astfel de grupări infracționale pentru a-și împărți teritoriile și sferele de influență. Din punctul meu de vedere această operațiune este probabil cea mai mare pe care am realizat-o pe teritoriul municipiului București, poate mai mare decât cea din 2004-2005 (când au fost arestați frații Vasile și Ion Balint, precum și rude și locotenenți ai lor-n.r.) și au fost angrenate foarte multe forțe din sfera serviciilor și a Ministerului de Interne”, a declarat Codruț Olaru.

Șeful DIICOT a mai arătat că, în urma perchezițiilor, au fost confiscate droguri și arme, precum și sume importante de bani, fiind cunoscut de altfel faptul că grupările se ocupau și cu camăta, activitate pedepsită de lege.

În 2004, frații Vasile și Ion Balint (cunoscuți drept Sile și Nuțu Cămătaru-n.r.) au fost arestați pentru tâlhărirea unui om de afaceri israelian, ulterior anchetatorii DIICOT identificând o serie de infracțiuni de cămătărire, proxenetism, trafic de persoane, în care erau implicați ei, membri familiei acestora, precum și subordonați ai lor. Instanța supremă l-a condamnat pe Sile Cămătaru la 13 ani de detenție, iar pe Nuțu Cămătaru la șase ani. Cei doi au părăsit închisoarea în cursul anului 2012.

În cazul pentru care vineri, 22 februarie 2013, anchetatorii au descins în 115 locații, sunt cercetate 67 de persoane, acuzate de constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă de omor calificat și deosebit de grav, lipsire de libertate, șantaj, nerespectarea regimului armelor si munițiilor, operațiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea gravă a ordinii și liniștii publice.

Potrivit anchetatorilor, activitatea membrilor grupărilor s-a desfășurat pe două paliere infracționale. Astfel, în perioada 2008 – 2012, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, „în scopul asigurării supremației la nivel infracțional în municipiul București”, situații ce au avut drept consecință punerea în primejdie a vieții și integrității corporale a membrilor grupării, dar și a altor persoane. De asemenea, membrii celor două clanuri au săvârșit infracțiuni de violență, „generatoare de beneficii financiare substanțiale”, în urma recuperării unor împrumuturi de bani dați cu camătă.

Membrii clanurilor „Cămătarii” și „Sportivii” sunt în atenția anchetatorilor după ce, în 7 noiembrie 2012, în orașul ilfovean Popești-Leordeni, în apropierea unei zone în care unul dintre liderii grupării „Sportivii”, Robert Nica, se ocupa de reabilitarea unor blocuri, a avut loc un conflict violent între mai mulți membri ai clanului controlat de acesta și doi dintre oamenii de încredere ai lui Nuțu Cămătaru, foști boxeri, au precizat sursele citate.

Conflictul ar fi izbucnit inițial la o sală de forță din Popești-Leordeni și ar fi continuat pe străzile orașului. Oamenii lui Nuțu Cămătaru au fost atunci atacați cu pistoale cu gaze, modificate în așa fel încât să tragă cu bile din metal, însă în timpul altercației, membrii grupării „Sportivii” s-ar fi împușcat din greșeală între ei, au mai spus sursele citate.

În urma conflictului, un bărbat a fost împușcat în piept și dus de urgență la Spitalul Bagdasar-Arseni din București, unde a fost operat de urgență, iar alți doi au fost răniți ușor. Medicii i-au scos un lob pulmonar, printr-o intervenție foarte dificilă.

Imediat după producerea incidentului, anchetatorii au declanșat o amplă acțiune, iar pe o stradă din sectorul 4 al Capitalei a fost percheziționată o mașină de teren în care se aflau Robert Nica și trei apropiați ai acestuia, asupra lor fiind găsite pistolul cu gaze modificat și un cuțit de 35 de centimetri.

Deși Robert Nica și cei trei locotenenți ai acestuia au fost duși atunci la audieri, incidentul nu a fost urmat de arestări, în condițiile în care conflictul a fost asociat și cu alte incidente violente, iar anchetatorii au dorit să constituie un dosar complex în care suspecții să fie anchetați pentru întreaga activitate infracțională, au precizat sursele citate.

Cei doi bărbați atacați în 7 noiembrie 2012 pe o stadă din Popești-Leordeni de membri ai grupării „Sportivii” sunt doi bodyguarzi care lucrează la un restaurantul din sectorul 4 și sunt cunoscuți ca făcând parte dintre gărzile personale ale lui Nuțu Cămătaru.

Incidentul dintre grupările „Sportivii” și „Cămătarii” avea legătură cu un conflict mai vechi izbucnit între „Cămătari” și clanul „Vancică”. Pentru a se proteja, membrii clanului „Vancică” ar fi apelat la gruparea „Sportivilor”. În acest context, atât în București cât și în județul Ilfov au avut loc mai multe conflicte violente, însă de cele mai multe ori acestea nu s-au concretizat și cu plângeri la poliție.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, tensiunile au început încă de când Ion Balint, zis Nuțu Cămătaru, a ieșit din închisoare, în condițiile în care aceste grupări preluaseră o parte dintre afacerile pe care Cămătarii le abandonaseră odată cu arestarea lor, în anul 2004.

Membri ai grupării „Cămătarilor” l-ar fi bătut, la Constanța, pe șeful clanului Vancică, cunoscut sub numele de Lică, pe care l-ar fi întâlnit întâmplător la o gală de K1 organizată pe litoral.

Ulterior, mai mulți membri ai clanului Vancică l-ar fi agresat, în Centrul Istoric, pe ginerele lui Balint.

Potrivit surselor citate, liderii clanului Vancică ar fi făcut atunci o alianță cu gruparea Sportivilor. În paralel, aceștia ar fi investit inclusiv în achiziționarea de autoturisme și arme de foc pe care să le folosească la nevoie.

Ulterior, pe fondul acestor tensiuni, în luna august 2012, Fane, unul dintre nepoții lui Lică Vancică, l-a înjunghiat, într-un hotel de lux, pe Mihăiță Cămătaru, fiul adoptiv al lui Sile Cămătaru.

La scurt timp după acest incident au avut loc ciocniri răzlețe între clanuri, scandalurile intensificându-se, spun sursele citate, în luna noiembrie 2012, când în cartierul Berceni, fieful grupării Sportivilor, ar fi avut loc trei bătăi generate de raiduri organizate de oamenii „Cămătarilor”. Două dintre aceste scandaluri s-ar fi consumat în zona Văcărești, iar al treilea lângă ștrandul Motești.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu